O nouă rezoluție ONU susține dezinstituționalizarea

 

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a adoptat o nouă rezoluție – „Către o mai bună investiție în drepturile copilului”, care a fost prezentată în Letonia. Aceasta a fost semnată de 78 de țări, printre care Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Moldova și Polonia, ceea ce reprezintă o calificare în plus pentru campania „Opening Doors”.

În timp de rezoluțiile ONU nu sunt obligatorii, consensul presupune un angajament din partea statelor de a pune în aplicare acțiunile propuse în cadrele politice naționale.

Este pentru prima dată când Organizația Națiunilor Unite se focusează pe importanța investirii în copii. Consiliul pentru Drepturile Omului solicită sprijin pentru copii, ca aceștia să fie îngrijiți de către familiile lor. De asemenea, acesta cere protejarea copiilor care cresc fără părinți sau tutori, recunoscând nevoia de a întoarce investițiile economice și sociale. Aceasta demonstrează încă odată contribuția pe care o are campania „Opening Doors”.

Liderii campaniei „Opening Doors” sunt încântați să vadă argumentele aduse pentru investiția în copii, argumente reflectate în decizia Consiliului pentru Drepturile Omului, care afirmă că „investirea în copii aduce beneficii societății și economiei în ansamblu”, iar toate eforturile ar trebui „să servească exercitării drepturilor copiilor”.

Noua rezoluție ONU presupune și un instrument suplimentar de advocacy pentru reforme de consolidare a familiilor și de renunțarea la îngrijirea în instituții.

Alte detalii puteți să aflați aici.