Despre proiect

 

Proiectul “Puternici prin diversitate – aplicarea indexului incluziunii” a fost lansat. În următoarele luni, 14 școli din raioanele Sângerei și Strășeni vor beneficia de suportul specialiștilor în promovarea valorilor incluzive și transformarea mediului școlar în comunități prietenoase copiilor.

Proiectul își propune drept scop instruirea cadrelor didactice, asigurarea vizitelor de studiu și a schimbului de experiențe cu alte instituții, monitorizarea progreselor și menținerea unui dialog eficient cu autoritățile locale necesar întru dezvoltarea comunităților.

Noutatea proiectului rezidă în identificarea unor soluții optime pentru provocările procesului de învățământ tradițional, care se bazează preponderent pe progresele academice ale copiilor, memorizarea și testarea abilităților, fără a ține cont de importanța unui climat psihologic propice copiilor, unei abordări individuale și a respectului pentru diversitate.

Proiectul are la bază Indexul Incluziunii elaborat de expertul în educație Tony Booth din Marea Britanie, care este utilizat în peste 30 de țări ale lumii. Indexul incluziunii sugerează instituțiilor școlare cum să-și desfășoare activitatea în baza valorilor incluzive și autoevaluării, oferind instrumente exacte în interacțiunea cu părinții și copiii. De pe urma proiectului vor beneficia aproximativ 1500 de copii din cele 14 școli selectate, cca 200 de profesori care vor învăța să implementeze Indexul Incluziunii și 30 de actori principali implicați în procesul de luare a deciziilor în sistemul educațional.

Proiectul se va desfășura în perioada iunie 2019 – decembrie 2020, în parteneriat cu ChildFund Deutschland și cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei.