15 august 2020

Independenți de sărăcie, susținem 270 copii

 

Dumitru, Ana, Mihai, Alina și Doina sunt cinci dintre cei 270 copii care au nevoie de sprijinul nostru. Dacă noi ne simțim vulnerabili în această perioadă de incertitudine și așteptăm să ne întoarcem la cum a fost înainte, Petru și Ana, părinții acestor 5 copii au căzut pradă disperării. 

 

Cuplul Popescu fac parte din acei oameni cu mult bun simț, blajini și modești. Se descurcau ca majoritatea familiilor. Munceau din greu ca să își ridice copiii, deși îndurau poveri mai mari decât le puteau duce, nu îndrăzneau să se plângă. Dinu, cel mai mare dintre băieți, suferă de o dizabilitate locomotorie, având gradul I de invaliditate. Deplasarea lui depinde doar de un scaun rulant, iar asta nu îl face să renunțe la optimism și zâmbitul molipsitor, care așterne pacea pe chipurile părinților. Iar cea mai mare dintre fete, a devenit recent mamă, la numai 16 ani. Deși nu acesta i-a fost planul.

Visa să facă școală, iar în timp, o familie alături de un bărbat iubitor care să o sprijine și încurajeze. Toate grijile și procesele de judecată, care continuă și acum, au facilitat nașterea prematură a copilului. Chiar dacă a trecut prin momente triste, de care nu vrea să-și amintească, astăzi nașterea copilului i-a readus sclipirea în ochi. Are tot sprijinul și încurajarea părinților pentru a reuși să revină la vise și noi speranțe. 

 

Privindu-i cu admirație pe Ana și Petru i-am întrebat cum au ajuns până aici, cum au reușit în toți acești ani? ”Prin dragoste pentru fiecare dintre ei, până acum cinci, iar de două săptămâni, deja șase. Nu ne putem simți încă bunici, așa că suntem părinții a șase copii” susțin ei. 

Disperarea care s-a abătut asupra lor a fost sporită de circumstanțele în care li s-a comunicat că ar fi urmăriți de riscul plasării copiilor în grija statului. Condițiile precare în care trăiesc cu toții sunt urmarea unui incendiu care le-a mistuit casa. Au muncit din greu, s-au îndatorat pentru a repara măcar o odaie și bucătăria. Cu sprijinul autorităților locale au reparat acoperișul, să nu le plouă  în casă. Pentru a putea duce la bun sfârșit reparația locuinței, mai au nevoie de cel puțin 40 000 lei.

 

Despre noul an școlar, care bate la ușă, părinții vorbesc cu lacrimi în ochi. Nu știu ce vor face și cum să le asigure copiilor necesarul. ”Dacă nu vor avea carte, va fi eșecul meu ca tată. Nu am cerut niciodată un capăt de ață, dar în situația în care ne-am pomenit îndrăznesc azi. Vă rog ajutați-ne să putem trece peste aceste greutăți mari”.

Dacă pentru mulți dintre noi este o provocare să realizăm cum se descurcă în aceste circumstanțe familia Popescu, ei nu au timp să se gândească la provocări. Deși nu au apă curentă și conexiune la rețeaua de gaz, nemaivorbind de internet și alte facilități, copiii sunt mereu curat îmbrăcați și bine îngrijiți.

 

40.000 lei reprezintă fondurile necesare pentru achiziționarea materialelor de construcție cu care tata va continua să repare locuința. Astfel ca Dumitru, Ana, Mihai, Alina și Doina cu fiica sa, să poată locui în condiții decente și urma o educație. 

Alătură-te echipei Run for Children 2020, împreună ajutăm cei 270 copii din care fac parte și frații Popescu.