09 martie 2020

Destinul copiilor ei depinde în totalitate de ea

 

Nicio femeie nu se gândește că atunci când își întemeiază o familie va ajunge la un moment dat să își crească copii singură. Aceste femei muncesc, iubesc și suferă pentru doi. În ciuda greutăților, Olga găsește puterea să lupte în ochii celor 5 copii ai săi cu vârstele cuprinse între 9 luni – 11 ani. Știe că nu trebuie să se dea bătută, pentru că destinul copiilor ei depinde în totalitate de ea.

Viața a fost dură cu ea. Alături de cei 6 frați ai săi a avut o copilărie deloc ușoară, plină de neajunsuri și dezamăgiri. Olga își dorește să le ofere copiilor săi un altfel de viitor – o familie iubitoare și un loc în care să se simtă în siguranță.

Iubește și suferă pentru doi

Când nu a mai putut suporta agresiunea soțului, Olga a decis să îl părăsească. Relațiile dintre soți au fost mereu unele tensionate, cu episoade frecvente de violență, atât verbală, cât și fizică. Copiii au fost singurul sprijin al mamei. Alături de ei, Olga a învățat să îndure greutățile, loviturile și frica. Nici pentru o clipă nu s-a gândit să renunțe la luptă, cu atât mai mult la copiii ei. S-a refugiat împreună cu ei în ceea ce a mai rămas din casa părintească. Flăcările au mistuit întreaga locuință. O singură cameră și o sobă care să le țină de cald pe timp de iarnă sunt singura avere a familiei.

Olga și a cei 5 copiii ai săi au ajuns în vizorul CCF/HHC Moldova în toamna lui 2019, după ce autoritățile locale ne-au solicitat intervenția. Familia a fost evaluată și inclusă în programul de prevenire a separării copiilor de mama lor. A fost elaborat un plan de intervenție axat pe nevoile celor 6 membri.

Mama, din păcate, nu poate să-și găsească un post de muncă, din moment ce îngrijește de mezina familiei care are doar 9 luni. Prin urmare, cele 6 suflete supraviețuiesc lunar cu cei 3440 de lei oferiți de stat.

 

Are nevoie de susținere

Pentru a păstra familia unită și a-i întinde o mână de ajutor mamei, CCF/HHC Moldova s-a angajat să suporte cheltuielile de renovare a casei, estimate la 30 000 de lei, astfel încât cei 5 copiii să aibă condiții decente de trai. Acum, toți șase se înghesuie într-o singură cameră. Copiii dorm pe pat, iar mama – la podele. Pentru a completa tabloul, casa are nevoie și de mobilă.

“Noi vom continua să încurajăm mama. Ea nu este singură în fața sărăciei și greutăților. Are dreptul la o viață decentă atât ea, cât și copiii ei”, a afirmat Marina Șoltoianu, asistent social CCF/HHC Moldova. Organizația va continua să ofere suport familiei până când vor depăși riscurile iminente ale separării, iar zâmbetele fericite ale celor șase suflete le vor invada locuința.

Ne adunăm ca să ajutăm

Pentru a asigura un trai decent acestor 6 suflete, vă invităm la prima ediție din acest an a Serii Aventurilor alături de ambasadorul CCF Iulian Bercu. Va fi una netradițională, adaptată la contextul pandemiei actuale și anume va fi una – online. Invitații extraordinari ai serii sunt frații Dan și Anatol Untură. Evenimentul este organizat de CCF Moldova miercuri, 22 aprilie. Mai multe detalii pot fi găsite aici. Cei care nu pot „ajunge” la eveniment, pot ajuta această familie cu un click aici.