02 septembrie 2020

Studiile – unica șansă la un viitor mai bun pentru o tânără mamă și copilul ei

 

În acest an, Elena a absolvit liceul. Acest final a venit cu mai multe începuturi, iar cel care i-a schimbat radical viața este rolul de mamă. Da, Elena a devenit recent mamă, iar luna trecută a primit și confirmarea că a fost acceptată la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți. A ales să-și facă studiile în domeniul asistenței sociale, fiind convinsă că poate fi și ea de ajutor societății. Vrea să fie utilă, în primul rând, oamenilor care au nevoie de grijă și sprijin. A crescut lipsită de prezența și afecțiunea părinților. A rămas cu bunicii care s-au stins din viață, când ea era prea mică. Așa a ajuns în sistemul de îngrijire a statului, unde i-au lipsit cele mai importante răspunsuri la diferite etape ale copilăriei, apoi adolescenței. Știe pe propria piele ce înseamnă o copilărie necăjită, lipsa unui adult de încredere, neacceptarea și integrarea socială.

Totuși soarta a avut și un pic de milă față de Elena. Când se aștepta cel mai puțin, fata a fost plasată într-un mediu familial, într-o casă de tip familie. Cu sprijinul Valentinei, părintele educator, tânăra începe să recapete încredere în oameni. A fost încurajată și ajutată să redescopere și însușească deprinderi noi. Dar pentru asta a fost nevoie de timp și multă răbdare. Lucrurile nu s-au întâmplat peste noapte și nici în circumstanțe ”mieroase”. Pentru toată familia provocările au fost la ordinea zilei, cu zile însorite și cu zile în care se adunau norii. Doar așa tânăra noastră a reușit să învețe a visa din nou, a-și pune scopuri și să și le realizeze.

„Cred în puterea și determinarea ei.”

Nu planificase să devină mamă atât de devreme. Acele circumstanțe rămân clipe de care mai puțin dorește să-și amintească și să vorbească. Odată cu împlinirea majoratului, Elena ar fi trebuit să-și urmeze calea pe cont propriu, însă Valentina a continuat să o susțină și să-i ofere căminul său și apartenența la familie. Depresia și necazurile Elenei în perioada postnatală au fost alinate cu multă căldură de către Valentina, care i-a fost și mamă, și tată tot acest timp.

Pentru a-și realiza visul, tânăra mămică are nevoie de tot sprijinul nostru. La început, i-ar trebui lucruri necesare unui bebeluș, cât și un echipament tehnic pentru studiile care se vor ține și online. Valentina s-a angajat să o ajute cu fetița, în zilele când Elena va trebui să meargă la facultate: „Trebuie să-și croiască un viitor mai stabil, să poată avea o profesie care să îi permită să-și crească fetița. Multe momente dureroase am trecut împreună. Cred în puterea și determinarea ei. Va reuși! E puternică, iubitoare și străduitoare.”