Pe 30 martie 2022, CCF Moldova a organizat un focus group, în format online, cu participarea a 13 asistenți parentali profesioniști din raioanele Cahul și Ungheni, Republica Moldova. Întâlnirea a avut drept scop de a consulta opinia acestora și a identifica cele mai relevante, dar și actuale conținuturi conexe tematicii violenței.
În următoarea perioadă urmează să fie desfășurate o serie de instruiri cu scopul de a consolida capacitățile asistenților parentali profesioniști din raioanele țării noastre.
În cadrul focus grupului organizat la finele lunii martie, asistenții parentali profesioniști au fost consultați de experții în domeniu cu privire la provocările și dificultățile care apar în relațiile cu copiii aflați sub tutela lor, în special ale celor care sunt victime ale neglijării, abuzului sau violenței.
Asistenții parentali profesioniști din raioanele Cahul și Ungheni și-au împărtășit experiențele personale, discutând cu psihoterapeuta și expertul internațional, Corina Mighiu, despre provocările pe acest subiect.
Unul dintre asistenții parentali profesioniști ce activează de mai mulți ani în raionul Cahul a povestit despre discriminarea și comportamentul agresiv pe care l-au avut anterior copiii, care acum se află sub tutela lui. „Băieții mei când i-am luat în plasament erau micuți. Desigur, se ciocneau cu o serie de probleme în familiile lor. Altfel, nici nu ar fi ajuns la mine în plasament. Acum am trei băieți, doi învață în clasa a 8-a, iar unul în clasa a treia. Copiii învață foarte bine. Unul dintre ei frecventează cursurile de pictură”, a adăugat asistentul parental profesionist.
Totodată, bărbatul a vorbit și despre experiențele neplăcute cu care s-au ciocnit aceștia în instituția de învățământ pe care o frecventează. „Cele mai mari probleme au apărut și ne-am ciocnit când au început să meargă la școală. Sunt la mine de șapte ani, dar anume în școală apar multe probleme. Colegii, profesorii au un comportament mai special. Unii copii, colegi de clasă, au avut un comportament agresiv față de băieții mei. Aceștia s-au ales chiar și cu traume. Marea majoritate sunt violenți, îi tachinează. Mai au un pic și finalizează școala. Mă gândeam chiar să îi transfer la o altă școală. Nici nu știu ce să fac. Cei doi băieți ai mei învață ambii în clasa a 8-a, ei se confruntă cel mai des cu violența la școală. Cel din clasa a 3-a, nu se confruntă cu astfel de probleme. Copiii mei sunt oarecum discriminați că sunt în plasament. Atât de profesori, cât și de elevi. Eu mă lupt pentru dânșii. Ne străduim să se simtă bine”, a recunoscut asistentul parental profesionist.
Experta de la Iași, psihoterapeuta Corina Mighiu, a vorbit cu participanții focus grupului despre formele de abuz în funcție de vârsta copilului, dar și efectele imediate, pe termen mediu și pe termen lung ale violenței.
„Un copil care a fost victima violenței fizice și care nu avea dreptul să-și expună opinia, trebuia să aștepte aprobarea adultului de a face sau nu. Cum credeți ce fel de adult va crește? Poți să te trezești într-o situație foarte dificilă. Am avut cazuri când copiii au devenit victime ale traficului sau s-au căsătorit și s-au trezit într-o violență domestică. Pe termen lung sunt niște consecințe grave dacă nu se intervine și nu se lucrează cu acești copii. Și dacă nu avem rețea de suport, adulți de suport în jurul copilului. Aceasta este cel mai important. Să avem oameni de suport în jurul copilului. Este nevoie să îi protejăm pe copii. Este rolul nostru să îi protejăm, suntem responsabili de bunăstarea copilului”, a adăugat experta de la Iași.
Și alți asistenți parentali au povestit experiențele prin care au trecut copiii aflați sub tutela acestora. „Am avut și noi un mic incident, la început, dar s-a rezolvat repede. Copilul avea parte de bullying, porecle la școală, era marginalizat. Stăteam de vorbă cu directorul, i-am spus despre o situație în care a fost implicat copilul meu, care se află în tutela mea. Directorul a chemat și psihologul, și dirigintele. A spus că nu se acceptă așa ceva. De atunci, nu avem probleme. Se monitorizează totul. S-a schimbat totul spre bine”, a adăugat un asistent parental din raionul Ungheni.
O asistentă parentală profesionistă din aceeași regiune povestește despre problemele cu care s-a confruntat în relația cu adolescenta pe care o are în plasament. „Noi avem o fată în plasament. Viața ei a fost grea. Mama ei consuma alcool, a decedat. Fata avea maniere foarte urâte, se împrietenise cu o gașcă de alte fete și băieți, începuse un drum foarte urât. A rămas copilul în drum, fără casă, fără masă, fără mamă. Unele din manierele preluate de la părinți, le mai are și astăzi. Ne străduim să acordăm toată atenția, dragostea, învățătura, de a acumula ceea ce este mai bun. Este clasa a 9-a. În prezent, parcă simt că s-a mai schimbat. Dar ne gândim ce are în suflet, în minte, dacă pleacă de la noi cum va fi? Oare îi oferim destulă dragoste, grijă? Chiar dacă îi oferim multă dragoste, am impresia că ceea ce a rămas de la părinți oricum va rămâne ca o pată în suflet”, a recunoscut un alt asistent parental de la Cahul”, a precizat asistenta parentală profesionistă.
Psihoterapeuta, Corina Mighiu, a venit și în acest caz cu o serie de recomandări. „Este posibil să rămână o durere în suflet. Este normal. Dar cel mai important este faptul că ea știe că există un loc unde sunt oameni care sunt pentru ea, nu o lasă. Are un sprijin. Și acești oameni sunteți voi. Acest lucru este important să cunoască”, consideră experta.
Specialiștii CCF Moldova vor elabora un suport de curs în baza căruia vor fi livrate training-uri pentru asistenții parentali din raionul Ungheni și Cahul. Astfel că, împreună cu asistenții parentali profesioniști și experta de la Iași, au fost identificate unitățile de conținut și prioritizate subiectele de referință, care vor fi livrate în procesul de formare continuă a asistenților parentali profesioniști, privind prevenirea și combaterea celor mai grave forme ale violenței împotriva copilului.
Despre violență
Violenţa asupra copilului este un concept complex pentru diferite forme de abuz fizic, verbal, emoţional, sexual, neglijare, exploatare sexuală, trafic, violenţă prin internet, raportându-se la toate mediile cu care copilul se află în relaţie: familie, instituţii de învăţământ, medicale, de protecţie, etc.
În anul 2020 în Republica Moldova, circa 7000 de copii au devenit victime ale violenței, neglijării, exploatării și trafic al copilului, potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Sondajul privind violenţa împotriva copiilor și tinerilor în Republica Moldova (VACS), 2019 atestă că 1 din 4 fete (25,9%) și 1 din 3 băieţi (35,2%) au fost supuși violenţei fizice până la 18 ani.
Despre proiect
În cadrul Programului de Acțiune Anual al UE 2018, în vederea sprijinului oferit Republicii Moldova pentru Implementarea Acordului de Asociere UE-Moldova, UN Woman implementează Programul „Consolidarea acțiunilor de gen în raioanele Cahul și Ungheni” – Proiectul EVA. Scopul general al Proiectului EVA este de a promova egalitatea de gen, abilitarea femeilor prin implementarea perspectivei de gen în politicile publice locale și de a combate violența domestică care afectează femeile și copiii. Proiectul „Servicii de protecție pentru copiii – victime ai violenței și ai violenței bazate pe gen”, parte a proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF.
Despre CCF Moldova
CCF Moldova este una dintre organizațiile implementatoare ale proiectului, în special contribuind la realizarea următoarelor obiective:
Obiectivului Specific 1: Consolidarea capacităților asistenților parentali profesioniști/părinților-educatori din Cahul and Ungheni în vederea oferirii de suport pentru copiii victime ai celor mai grave forme de abuz și violență;
Obiectivului Specific 2: Consolidarea capacităților profesioniștilor din cadrul Structurilor Teritoriale de Asistență Socială (SAPP) la nivel național pentru a oferi servicii de plasament de tip familial sigure și calitative copiilor-victime ai violenței și violenței de gen;
Evenimentele sunt parte a proiectului „Servicii de protecție pentru copiii – victime ai violenței și ai violenței bazate pe gen”, parte a proiectului EVA Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”.