A avut nevoie de un imbold ca să persevereze

 

 

Când a rămas de una singură cu trei copii a crezut că-i alunecă pământul de sub picioare. A avut nevoie de un imbold să depășească provocările din viața ei. Acesta a venit din partea CCF/HHC Moldova, care i-a oferit suportul și consilierea necesară. Veronica este o mamă solitară din raionul Dondușeni, care luptă zilnic pentru bunăstarea și fericirea copiilor ei.

De curând trăiește în propria casă împreună cu cei trei copii ai săi. A ajuns proprietara casei pe care o închiria, după ce, cu ajutorul CCF/HHC Moldova și al autorităților locale, a adunat resursele financiare necesare pentru a o procura. Noua locuință avea nevoie de renovare, așa că femeia a demarat lucrările imediat ce a obținut suma necesară. Banii au fost oferiți de Direcția asistență socială și protecție a familiei din raionul Dondușeni.

 

Procesul e în plină desfășurare. Odată ce lucrările vor fi terminate, copiii vor avea parte de spațiu suficient. Copiii sunt nerăbdători să treacă în aripa renovată a casei. Mama a ținut cont de doleanțele copiilor și le-a decorat după bunul lor plac. În prezent, ea și cei trei copiii ai săi locuiesc în două odăi.

Acum trăim bine

“Acum trăim bine. Avem propria gospodărie, de care îmi place să îngrijesc. Avem rățuște, găinușe și îmi plac mult pentru că sunt amuzante. Îmi place să le privesc cum se spală și fac gălăgie”, a menționat Ion, fratele mai mare, care are 10 ani. Munca pe lângă casă nu i se pare dificilă. Mai mult de atât, îi place mult să-și ajute mama.

 

Maria este preocupată preponderent de școală și de cunoștințele pe care le poate obține. “Îmi place că ne spun lucruri interesante la școală. Îmi place să învăț, mai ales la matematică. Nu-mi plac recreațiile”, susține copila. Pe lângă interesul sporit pentru matematică, Maria este pasionată de pictură. “Pictez tot ce-mi trece prin minte”, a mai menționat ea.

 

Mezinul familiei, care are doar trei ani, cucerește prin energie, zâmbete și întrebări, care nu se mai termină niciodată, la fel ca și îmbrățișările oferite mamei sale. Copiii își adoră mama, iar ea, încearcă să le insufle aceaași dragoste și pentru tatăl lor. Despărțirea de soț era inevitabilă acum câțiva ani, a mărturisit Veronica. În pofida divergențelor dintre ei doi, încearcă să le ofere copiilor șansa de crește alături de tatăl lor, care uneori îi mai vizitează.

Recunoscători pentru susținere

Evaluarea inițială a familiei realizată de angajații CCF/HHC Moldova stipula o serie de probleme: locuința era avariată, condițiile de trai – mizere, ba chiar inadmisibile pentru copii, cele două odăi – sărăcăcioase. În astfel de circumstanțe, autoritățile locale erau la un pas de a despărți mama de copii. „Separarea a fost prevenită, au fost identificate soluții optime și acțiunile ce urmau a fi întreprinse în parteneriat cu autoritățile locale. Mama este responsabilă, manifestă grijă și multă dragoste pentru copii”, a menționat Natalia Făureanu, asistentul social din cadrul CCF/HHC Moldova.

 

A fost stabilit un plan individual de asistență, care se implementează cu success și astăzi. Printre măsuri se numără: accesul mezinului la grădiniță, supravegherea copiilor și a mamei de către medicii specialiști, planificarea familială, perfectarea ajutorului social, consolidarea capacității parentale pentru îngrijirea și dezvoltarea copiilor. Pe lângă suportul informațional și cel psihologic, familia a beneficiat și de bunuri materiale cum ar fi  produse alimentare, igienice, dar și haine pentru toți membrii familiei.

“Suntem recunoscători pentru ajutorul primit, pentru implicarea CCF/HHC Moldova. De una singură nu aș fi reușit. Țin cont de sfaturile primite și observ rezultate frumoase”, a ținut morțiș să menționeze femeia. “Îmi propun să-mi găsesc un post de muncă, ca să le pot oferi copiilor mei tot de ce au nevoie”, a continuat ea. Familia este în vizorul CCF/HHC Moldova din octombrie 2017. Acești copii au rămas să crească în familia biologică, alături de mama lor datorită suportului obținut în urma evenimentului marca CCF/HHC Moldova Gala Generozității 2018.