Dragostea i-a adus acasă

 

Își amintește și acum cu lacrimi în ochi ziua în care i-au fost luați copiii. Plânsetele lor disperate, dar și rugămințile insistente de a rămâne alături de singurul părinte rămas în viață sunt durerea unui tată din raionul Criuleni. A fost separat de cei patru copii ai săi la doar o lună de la trecerea în neființă a soției. Au urmat câteva luni de calvar până a reușit să-și recupereze copiii.

În primăvara acestui an, bărbatul și-a pierdut soția, iar cei patru copii ai lor au rămas fără mamă. Atunci când viața le era mai grea, soarta le-a mai dat încă o lovitură. Autoritățile locale au decis plasarea copiilor în familia unui asistent parental profesionist. Decizia a fost una argumentată: condițiile de trai nu erau potrivite, iar tatăl nu ar fi fost capabil să îngrijească de copii de unul singur. Dacă în scurt timp acesta nu ar fi reușit să demonstreze reprezentanților autorităților de resort că este în stare să le ofere copiilor un mediu propice de trai și dezvoltare, ar fi fost privat de drepturile părintești.

De dragul copiilor a depus eforturi

Bărbatul știa că trebuia să renunțe la vechea locuință. Primăria i-a oferit spațiul necesar, care urma a fi renovat. Ajutat de rude, tatăl a reușit să schimbe aspectul casei, oferindu-i alura de cămin, care putea fi întregită doar de prezența copiilor săi. Bărbatul urmează să se încadreze în câmpul muncii, astfel încât el și familia lui să beneficieze de un venit lunar stabil. Până de curând singurul său venit îl constituia remunerarea pentru munca sezonieră prestată în sat.

 

În cele câteva luni cât a stat separat de copii, nu a trecut o zi fără să se gândească la ei. A mers să-i viziteze, dar nu putea să o facă decât o singură dată pe lună. Fiecare vizită era o alinare, însoțită desigur și de doza de neputință și frustrare de a se ști departe de proprii copii. Când aveau să revină în brațele tatălui era întrebarea care îi frământa pe acești copii. Mezina familiei, care are doar patru ani, nu putea înțelege unde îi este mama și de ce nu poate sta alături de tatăl ei până revine ea. Ceilalți trei copii au 9, 11 și respectiv 12 ani.

E dureros fără copii

Asistentul social comunitar în colaborare cu psihologul CCF/HHC Moldova au elaborat un plan individual de intervenție. “Tatăl își dorește să-și crească copiii. A conștientizat gravitatea situației în care se aflau și este dispus să facă tot ce e necesar ca să-și aibă copiii alături. Noi îl vom susține”, a menționat asistentul social comunitar Galina Staci. Au fost înaintate demersurile necesare pentru ca familia să beneficieze de indemnizații sociale. Totodată, bărbatul beneficiază de consilierea echipei CCF/HHC Moldova, dar și ale celorlalți actori care monitorizează cazul.

Nerăbdarea cu care tatăl își aștepta copiii acasă nu putea fi simulată. “Nici măcar nu pot să-mi imaginez momentul în care îmi voi strânge copiii la piept. E dureros fără copii. Cât voi trăi, îi voi ajuta cu tot ce pot. Copiii îmi dau putere să lupt”, a spus tatăl copiilor.

Bărbatul conștientizează că prima perioadă va fi una dificilă până va reuși să le pună pe toate la punct, dar știindu-și copiii acasă și neliniștile scad în intensitate. Totodată, va beneficia de suportul echipei CCF/HHC Moldova, dar și al rudelor sale. Copii au revenit în brațele tatălui acum câteva zile.